image001-2.png
Hem Operation Allmän mottagning Röntgen Ultraljud Exotiska djur Tandvård Foder Veckans tips!
Fåglar Reptiler Kanin Gnagare Iller

Kontaktuppgifter

Tel. 08-592 540 80
Fax. 08-592 544 80

kontakt@malarensmadjur.se

(Ej tidsbokning eller akuta frågor via mail)

 

Öppettider

Måndag  8.00-19.00

Tisdag    8.00-19.00

Onsdag  8.00-16.30

Torsdag 8.00-19.00

Fredag   8.00-16.30

Vägbeskrivning

Mälaren Smådjursklinik

är beläget i Rävsta företagsområde, mellan Sigtuna och Märsta. Lugn stressfri miljö med bra parkeringsmöjligheter. Endast 30 min från Stockholm och Uppsala. Karta

 

Adresser

Mälaren Smådjursklinik AB,

Trävaruvägen 19

195 92 Märsta

Facebooksida

Vital Hund

Sigtuna Hundhus

Om reptiler                               Landsköldpadda  Vattensköldpadda

                                                                         Leguan  Skäggagam  Orm

                                                                         Leopardgecko  Infektionssjukdomar reptil 

                                                                         Kastrering av reptil

Reptiler är relativt "nya" sällskapsdjur i Sverige till följd av att det under långa perioder varit förbjudet att äga och handla med dessa djur. Intresset för olika typer av reptiler har ökat kraftigt de senaste 10-15 åren dels till följd av att det nu är tillåtet att ha de flera olika arter samt att även de kan vara lämpliga sällskapsdjur för pälsallergiker. Förr var det mest herpetologisk intresserade personer som hade reptiler men nu ses allt fler familjer köpa dessa djur.

 

Det som skiljer reptiler från många av våra andra sällskapsdjur är att de inte är däggdjur, de inte är domesticerade och de är växelvarma. Det innebär att det ställs stora krav på ägaren att skapa en miljö som reptilen kan utvecklas och trivas i. Har man t.ex. inte rätt temperatur i terrariet/akvariet kommer djurets ämnesomsättning inte att fungera tillfredsställande vilket ökar risken för bristtillstånd och sjukdomar. Likaså om man utfodrar felaktigt kommer djuret att växa för fort, för långsamt eller på annat sätt utvecklas onormalt.

 

Det är även viktigt att tänka på att i och med att reptiler inte är domesticerade, kan det vara väldigt individuellt hur de anpassar sig till fångenskapslivet. Även väldigt ambitiösa djurägare med all tänkbar utrustning och kunskap kan råka ut för en individ som inte verkar trivas, som inte växer tillfredsställande eller som ständigt blir sjuk.

De flesta sjukdomar som drabbar reptiler är en direkt eller indirekt följd av felaktig skötsel, miljö, kost eller undermålig hygien. Djuren i naturen lever på en betydligt större yta än vad som kan åstadkommas i fångenskap och de ingår i ett ekosystem där det är balans mellan mikroorganismerna. I terrarier eller akvarier blir det väldigt lätt en för hög koncentration av bakterier eller andra mikroorganismer som på sikt kan leda till sjukdom på djuret trots att det egentligen är kroppsegna organismer.

 

Eftersom många reptiler har gott om naturliga fiender i det vilda är det inte alltid så lätt att upptäcka när de är på väg att bli sjuka. De vill inte gärna visa att de är sjuka eller försvagade eftersom det ökar risken att bli upptäckt av ett rovdjur. Symptomen kan också vara mycket diffusa och komma smygande under en väldigt lång period. Om man misstänker att något inte är som det ska, är det därför alltid bättre att låta en veterinär undersöka djuret och kanske ta några kompletterande prover för att utvärdera hälsotillståndet.

Text: Marianne Tornvall

dsc_0007

 

Leguanen Katla vaknar upp