Om kaninen brukar äta hö men plötsligt slutar äta helt eller delvis, ska man alltid söka veterinärhjälp direkt. Kaninen kan ha drabbats av allvarliga mag-tarmbesvär eller tandsjukdom.

 

När man är säker på att oviljan att äta hö inte beror på sjukdom eller skada, måste man på ett eller annat sätt, lära kaninen att äta hö. Här kommer några tips:

 

  • Det finns idag väldigt många olika hösorter att välja på och kaniner kan, liksom människor, ha väldigt olika preferenser. Prova allt från timotejhö, gräshö, havrehö, alfahö mm. När kaninen väl hittat en favorit och börjat äta ordentligt, är det bra att blanda och variera mellan sorterna. Alfahö är den enda sorten man ska vara lite restriktiv med pga det höga kalkinnehållet.
  • Kaniner som föredrar färskfoder framför torrfoder, kan vara mer villiga att äta sitt hö om man fuktar det. Lägg en rejäl tuss i ett durkslag och låt det ångas ca 10 minuter över en gryta med kokande vatten. Har man inte durkslag eller en stor gryta, kan man spraya höet med en blomspruta. Fukten gör höet mjukare och tar fram smakämnena. Se dock upp med hygienen! Fuktigt hö blir lättare dåligt och mögligt. Man kan även prova att vänja kaninen att äta hösilage. Detta måste ske gradvis.
  • De flesta kaniner gillar äpple, banan eller morot. För att smaksätta höet kan man finriva eller mosa någon av dessa produkter och blanda i höet. Det ska inte vara stora bitar utan så finfördelat att kaninen inte kan sortera ut godbitarna. Observera att varken morötter, äpple eller banan bör ges till kaniner som ett dagligt foder!
  • Undvik att lägga höet i höbollar eller höhäckar. Riktigt stora tussar med hö uppmuntrar till lek och grävande, vilket ofta leder till att kaninen är mer villig att börja äta av höet.