Marsvin i naturen lever på relativt mjukt underlag, ofta nedtrampat gräs. De är fysiskt mer aktiva i naturen och de är aldrig överviktiga.

Som sällskapsdjur hålls ofta marsvin i burar med plast- eller träbotten men allt oftare får de leva fritt i våra hem och vistas på golv och mattor. Många marsvin är lite bekväma av sig och de tycker vanligtvis väldigt mycket om mat.

Kombinationen av ett inaktivt och överviktigt marsvin som vistas på allt för hårda underlag, leder till att blodcirkulationen i huden och underhuden på trampdynorna blir hämmad. Dålig cirkulation leder i första hand till mörkrött missfärgade trampdynor men obehandlat kan det med tiden leda vidare till vävnadsdöd, sår och besvärliga infektioner.

En bra början till att hantera problemet är alltid ett veterinärbesök. Om svullnader, sår eller infektioner föreligger kommer veterinären ordinera specifik behandling och i värsta fall kan operation vara nödvändig.

Om trampdyneskadorna ännu är lindriga, måste man börja jobba med de faktorer som orsakar problemen. Man måste låta marsvinet vistas på ett mjukt underlag. Det enklaste och mest effektiva brukar vara ett rejält lager halm, gärna några decimeter tjockt eller en typ av matta som kallas vetbed. Det är en mycket tjock teddy-liknande filt som hundägare brukar ha på golvet eller i korgen till sina hundar för att det ska vara mjukt och skönt. Vetbed kan köpas som metervara och klippas i lämplig storlek. Den kan tvättas i maskin i 60 grader när den blivit smutsig.

Självfallet bör man även se till att banta ett överviktigt marsvin och aktivera de individer som gärna sitter stilla långa stunder.

För att främja blodcirkulationen i trampdynorna, är det bra att massera med en mjukgörande salva, t.ex. tassalva för hundar. Detta måste man oftast göra 1-2 gånger om dagen och man får vara beredd på att det kan ta tid innan man ser förbättringar. På en del individer, framför allt äldre marsvin, kan man behöva behandla regelbundet resten av livet.

Skulle fötterna svullna, om marsvinet börjar halta eller om man ser sår, måste veterinär kontaktas!

Se till att ditt marsvin har mjukt underlag, och inte är för stillasittande.