Den 31 december kan tyckas långt borta så här i början av november. Men har du en hund som du vet blir orolig av skarpa ljud, smällare och fyrverkerier, är det hög tid att börja planera för årets mest högljudda helg redan nu.

Problem med ljudrädsla är något som helst ska hanteras och tränas hela året, i god tid inför skarpt läge. Det tar (som med all träning) tid att se resultat och är inget man gör över en dag. Här får du några tips på långsiktig träning (som kanske siktar på att ha en lugnare hund inför nästa nyår) och vad du kan göra i sista minuten när nyåret nu närmar sig.

Om du inte vet hur din hund reagerar på smällar, kanske det kan vara läge att prova under kontrollerade former. Ta reda på var ni kan höra smällar, till exempel i närheten av en skjutbana. Ta en promenad på långt avstånd, och se om hunden reagerar på något sätt. Prova att gå gradvis närmare om hunden verkar oberörd. Gör det gärna till en återkommande promenadslinga, så länge hunden inte är brydd av smällandet är det en bra träning att ha såna ljud i bakgrunden. Då blir det inte så konstigt på nyår när det smäller på avstånd, det är ju bara som under promenaderna ni tagit många gånger tidigare. Det finns också skivor och ljudfiler med smällar som man kan spela hemma, först på låg volym och sedan gradvis högre.

Har din hund tidigare reagerat negativt på smällare och höga ljud, är det bra att ta hjälp av en professionell hundtränare för att lägga träningen på rätt nivå. Går man för fort fram och utsätter hunden för alltför svåra utmaningar kan det i värsta fall leda till att problemen förvärras.

Då kan i stället tanken vara hur man så mycket som möjligt minskar dessa ljud kring hunden, i väntan på att träningen har effekt. Kanske kan du resa bort över nyår, till någon plats som är lugnare och inte innebär så mycket höga ljud och smällar. Har du någon liten stuga ute på landet där det är lugn och ro? Kanske vill du rent av ta in på hotell över nyår? Det finns hotell som erbjuder smällfri miljö för hundägare och deras fyrbenta vänner över nyår.

Men om resa bort inte är ett alternativ får du försöka göra så gott det går med de förutsättningar ni har. På nyårsafton är det bra att rasta och aktivera hunden ordentligt under dagen, när smällandet förhoppningsvis är mindre. Ta en lång promenad i skogen, gör leta-godis-övningar eller annat som anstränger hjärnan också. En aktiv och rolig dag innebär en trött hund på kvällen, och då kan det vara lättare att koppla av trots otäcka ljud. Tänk på att det är mycket viktigt att ha hunden kopplad utomhus, så att inte en skrämd hund rusar i väg okontrollerat på grund av en oväntad smäll.

Under värsta smällandet är det bra att försöka skärma av så mycket som möjligt. Dra för gardiner, sätt på bakgrundsljud eller musik som i viss mån döljer ljuden utifrån. Se till att hunden har en trygg plats där den kan dra sig tillbaka om den vill. Är det badrummet som känns säkrast, så lägg in några filtar där och campa på badrumsgolvet.

Det finns olika typer av lugnande kosttillskott som kan hjälpa till att dämpa stress och oro hos hundar. Det finns även doftämnen, feromoner, i form av halsband, spray och adapter för eluttaget. Vissa av dem ska börja användas några dagar eller veckor innan den stressande händelsen, så var ute i god tid, köp hem och läs på hur det används. Kom gärna in till oss i butiken och se vad vi har att erbjuda.

Det finns också en typ av väst som brukar kallas för ”thunder-shirt” eller åsk-väst. Den skapar ett tryck runt hundens kropp, vilket i vissa fall kan verka lugnande och avstressande.

Gemensamt för dessa preparat och åtgärder är att de ofta hjälper den lindrigt stressade hunden. Om hunden är väldigt rädd och stressad är det kanske inte tillräckligt, men kan fortfarande vara en del av behandlingen.

För en väldigt rädd hund, som får panik av smällar och fyrverkerier, kan det behövas behandling med läkemedel. Det finns bra medicin utformad för hundar som dämpar stress och oro på ett effektivt sätt. Den är receptbelagd, och måste skrivas ut av veterinär. Innan veterinären skriver ut medicin behöver hunden undersökas, för att säkerställa att hjärta och lungor är friska och att hunden mår allmänt bra. Om du tror att din hund kan behöva receptbelagd medicin mot rädsla över nyår – boka tid på klinik redan nu! Det är lättare att få en tid, och ni vet att ni hinner få hem medicinen från apoteket i god tid innan den behövs. Att försöka leta veterinär, och sen apotek som har medicinen hemma, dagen före nyårsafton, är onödigt krångligt!

Till sist är det viktigt att komma ihåg, att hunden finns här för att förgylla och berika våra liv. Vidta de åtgärder som behövs för att hunden ska ha en så lugn nyårsafton som möjligt. Men kom ihåg att ha lite roligt själv också, njut av nyåret tillsammans med din fyrbenta vän och gör det bästa som går av helgen.