Våren övergår snart till sommar, och de riktigt varma dagarna närmar sig. Varje år återkommer vi till samma tema – var rädd om våra vänner djuren i sommarvärmen! Inga av våra mindre husdjur kan svettas så som vi gör för att reglera kroppstemperaturen. De förlitar sig på andra metoder, som ofta har sämre effekt ju varmare omgivningen är.
Hundar reglerar värmen framför allt genom att hässja, alltså andas snabbare med tungan hängande ut ur munnen. Om temperaturen i luften är hög minskar effektiviteten. Hässjandet kan också leda till att hunden svullnar upp i svalget och får svårare att andas (framför allt hundar med kort nos). Äldre hundar, valpar, och hundar med underliggande sjukdomar som hjärtproblem är känsligare för värme. Värmeslag är allvarligt, och varje år dör hundar på grund av detta!
Tidiga symptom på värmeslag är att hunden hässjar mycket, är orolig, söker sig till svalka eller skugga. Hunden kan dregla, och slemhinnor i mun och ögon kan vara onormalt röda och torra. När det gått längre kan hunden bli vinglig, förvirrad, ha svårt att gå, och få kräkning eller diarré. Hunden kan i värsta fall hamna i chock, och avlida.
Om hunden visar tecken på värmeslag måste den kylas av i långsam takt. Bjud svalt vatten att dricka. Duscha hunden med svalt (men inte iskallt) vatten eller lägg blöta handdukar på kroppen. Tassar, ljumskar och mage är extra effektivt att kyla. Kontrollera hundens kroppstemperatur ofta under nedkylningen, den ska ner till ungefär 39,5 men inte lägre eftersom det finns risk att hunden blir för kall om den kyls för mycket. Kontakta alltid veterinär! Även om hundens temperatur sjunker till normal bör hunden undersökas för att se att den inte fått några bestående skador.
För att förebygga värmeslag är det viktigt att ALDRIG lämna hunden i bilen. Inte ens en kort stund, inte ens när det är mulet eller regn. Temperaturen i bilen går snabbt upp till nivåer som blir farliga för din hund. Undvik också träning och långa promenader i den värsta värmen. Se till att ha vatten tillgängligt hela tiden, så att hunden kan dricka.
Katter har samma metod att reglera kroppstemperaturen som hundar. De kan hässja om de blir för varma. Om katten har möjlighet att röra sig fritt söker den ofta upp en svalare plats, och reglerar sin aktivitet för att undvika att bli för varm. Men en katt som är instängd i ett begränsat utrymme har inte den möjligheten, och löper precis samma risk som en hund att få värmeslag. Symptomen är samma som för hund, liksom behandlingen. Kontakta alltid veterinär om din katt har fått värmeslag, även om du lyckas kyla ner katten själv.
Inte heller en katt ska lämnas i bilen under sommaren, inte ens för en kort stund. Tänk på att även när bilen kör kan temperaturen bli hög för en katt eller hund i sin bur i bagageutrymmet. Där är det inte samma cirkulation på luften, och temperaturen kan stiga till farliga nivåer. Rasta ofta och titta till ditt djur under långresor.
Kaniner reglerar kroppstemperaturen genom öronen. De blir av med överskottsvärme genom att skicka blodet för kylning genom öronens tunna blodkärl, och det är inte särskilt effektivt om omgivningens temperatur är för hög. När termometern visar mer än 25 grader börjar det bli farligt för kaninen, och överhettning kan i värsta fall leda till döden. Överviktiga, gamla och unga kaniner är extra känsliga för värme.
Kaniner som är överhettade kan ha snabb, ytlig andning, vara fuktiga runt nosen, slöa, och ha varma röda öron.
Om din kanin visar tecken på värmeslag gäller samma som för hund och katt. Bjud svalt vatten att dricka, och kyl ner kaninen med svalt (men inte iskallt) vatten. Kyl framför allt öronen. Kontakta alltid veterinär!
För att förebygga värmeslag hos kanin är det mycket viktigt att tänka på var deras bur är placerad. Är kaninen utomhus måste buren stå så att det finns tillgång till skugga, och gärna där det fläktar lite. Är kaninen inomhus ska buren stå så svalt som möjligt, inte i ett varmt rum där solen lyser in genom fönstret rakt på buren. Självklart ska det alltid finnas tillgång till friskt svalt vatten.
Marsvin har inte heller så stora möjligheter att reglera sin kroppstemperatur i en varm omgivning, och över 25 grader ger risk för värmeslag. Första tecknen på värmeslag kan vara att marsvinet andas ytligt och snabbt, dreglar, är svagt och ovilligt att röra sig. I värsta fall hittas marsvinet utslaget i buren och då kan det vara svårt att rädda det.
Om ditt marsvin visar tecken på värmeslag gäller samma som för övriga djurslag. Kyl ner långsamt, genom att duscha med svalt (men inte iskallt) vatten, förslagsvis i en blomspruta, eller lägga över fuktiga handdukar. Kontakta alltid veterinär!
Precis som för kaniner är det viktigt att tänka på var marsvinets bur placeras. Svalka, skugga och bra ventilation är viktigt. Något svalt att ligga på, som en sten som legat i kylskåpet, eller en kylklamp inlindad i en handduk, hjälper marsvinet att hålla sig svalt. Tillgång till svalt friskt vatten att dricka är självklart.
Hamstrar är nattdjur och är därför inte vana att vara vakna under den varma tiden på dagen. I naturen tillbringar hamstern dagen under jord där det är svalt.
En hamster som drabbas av värmeslag hittas ofta utslagen i buren och är allmänt slö och slapp. Misstänker man att det beror på överhettning kan man prova att kyla ner den långsamt, till exempel genom att fukta den med svalt vatten (duscha med blomspruta). Kontakta alltid veterinär för att få en undersökning av hamstern och vid behov ytterligare vård!
För att hjälpa din hamster genom sommarvärmen, kan du ge den möjlighet till att kyla ner sig genom att lägga något kallt i buren till exempel en sten som har legat i kylskåpet. Det är också viktigt att tänka på var buren placeras.
Fåglar som vi håller som sällskapsdjur är ofta från varmare klimat och tål värme bättre än våra andra små husdjur. Men även en fågel kan få värmeslag om temperaturen är alldeles för hög. Överviktiga fåglar är känsligare för värme, och en fågel som plötsligt utsätts för höga temperaturer och inte hinner vänja sig har större risk att få värmeslag.
En fågel som är för varm kan börja flämta, ha en hög puls och hålla ut vingarna från kroppen. De kan ha svårt att hålla balansen och bli allmänt svaga, oroliga eller stressade. Om du misstänker att din fågel är för varm, ska du flytta den till en svalare plats, spreja fågeln med svalt (men inte iskallt) vatten tills fjädrar och hud är blöta, och även blöta ner fågelns fötter. Kontakta alltid veterinär!
För att förebygga överhettning är det viktigt att tänka på burens placering, så att fågeln har möjlighet att välja skugga och en svalare plats. Bjud gärna vätskerika grönsaker som gurka och sallad om din fågel är van att äta detta, och gärna med vatten sprejat på för extra vätska. Om fågeln gillar att duscha så erbjud detta ofta.