Algblomning har egentligen inte med blommor att göra, utan är en extra häftig tillväxt av alger i ett vattendrag eller vattensystem. En alg är en vattenlevande organism som utvinner energi genom fotosyntes, men som ändå inte är en växt. En äkta alg har varken rötter, blad eller blommor. De kan bestå av bara en cell eller vara flercelliga och väga upp till 300 kilo.
Det finns alltså många olika typer av alger, och de kräver olika betingelser för att häftig tillväxt ska kunna ske. De flesta vill ha mycket sol och stilla väder för att trivas som bäst. Dessutom behövs olika näringsämnen, till exempel kväve och fosfor. Dessa betingelser kan uppfyllas vid vilken tid på året som helst, men vanligast är det under hög- och sensommar.
När algblomning inträffar kan det bli flera miljoner algceller per milliliter vatten, och eftersom algerna innehåller pigment blir vattnet grumligt i grönt, rött, brunt eller gulaktigt. Det kan även se ut som om något spillt ut färg som flyter på vattenytan.
Vilka negativa effekter kan då dessa alger ha på människor och djur?
Själva algen i sig är ofarlig, men det händer att det vid algblomning bildas mängder med toxiner (gifter). Lite förenklat kan man dela in dessa i tre grupper:
- Toxiner som påverkar nervsystemet (kan ge svårighet med t ex andning)
- Toxiner som påverkar levern (kan ge gulsotsliknande symptom)
- Toxiner som påverkar mage och tarm (kan ge diarré, buksmärta och kräkningar)
Det förekommer även symptom som hudirritation, snuva, irriterade ögon och feber. Symptomen är beroende på typ av toxin, om man ”bara” fått det på huden eller om man fått kallsupar, och givetvis hur mycket av toxinet man utsatts för.
I Sverige har man påvisat toxiner i ungefär hälften av de undersökta algblomningarna.
Tips för att undvika att drabbas:
- Titta på vattnet. Är det missfärgat – håll då djuret därifrån
- Är siktdjupet under en meter men brukar vara mer – undvik detta vatten
- Tänk på att toxinerna kan finnas kvar i vattnet flera veckor efter att algerna försvunnit
- Under högsäsong kan man gå in på SMHI:s hemsida under ”väder” och se var risken för algblomning i Östersjön är som störst (Algsituationen)
- En annan bra hemsida är Havs-och vattenmyndighetens hemsida där man kan se data för vissa specifika badplatser i landet (Algblomning i sjöar)
Vad gör jag om mitt djur ändå drabbas?
- Förhindra vidare upptag. Spola gärna av djuret om det har badat i det algbemängda vattnet. Tänk på att djuren gärna slickar på sin egen päls och kan då få i sig mer
- Uppsök veterinär. Om djuret har druckit av vattnet kan man behöva kräka honom/henne. Man kan också behöva ge vätska
- De flesta fall får man behandla symptomatiskt, olika från fall till fall
- Ring gärna till veterinären och tala om att du är på väg
Leg vet Ylva Brisman
2022-07