De flesta kaninägare låter kastrera sin hankanin, dels för att han inte ska kunna göra en kaninhona dräktig men även för att bli av med oönskat beteende som urinmarkeringar, aggressivitet mot andra kaniner, parningsbeteende mm.

Många kaninägare vet inte om att man även bör låta kastrera honkaniner. Förutom att även honkaniner kan urinmarkera, uppvisa aggressivitet och parningsbeteende, är kastrationen en viktig hälsomässig åtgärd.

Eftersom det är så vanligt att honkaniner drabbas av livmodercancer och andra besvärliga livmodersjukdomar, rekommenderar vi att alla honkaniner som inte ska gå i avel kastreras. Vid en kastration tas äggstockar och livmoder bort, vilket innebär att man förebygger sjukdom.

Helst bör man kastrera runt ett års ålder men även yngre eller äldre kaniner kan genomgå ingreppet. Är kaninen 3-4 år eller äldre, är det bra om man låter hälsoundersöka kaninen innan en sövning och operation.

Som med alla sövningar och operationer innebär ingreppet vissa risker. Vid unga år och om kaninen för övrigt är frisk, är riskerna dock väldigt små. Risken att senare i livet drabbas av allvarlig tumörsjukdom, överstiger med råge narkosriskerna.

Hör gärna av er till oss om ni vill veta mer eller boka tid!

Här är honkaninen förberedd inför operation, sövd, rakad och tvättad, med övervakning av narkosen.