Tillhör du den skara som anser att november i Sverige bara är grå och mörk och slaskig, och bäst uthärdas genom att resa till varmare och soligare breddgrader? Eller är du typen som planerar i god tid och har börjat fundera på sommarens semester redan nu? Har du dessutom hund som du inte vill lämna kvar hemma? Då är det lite du behöver tänka på inför resan!

Första frågan man bör ställa sig när man börjar fundera på att resa med sin hund, är vad som egentligen är bäst för hunden? Kommer din fyrbenta vän att uppskatta nya äventyr, omväxling och spännande platser? Då är det läge att resa tillsammans! Men är din hund en stressad och ängslig själ, som trivs allra bäst i hemmets tysta vrå och avskyr förändringar? Då kanske det är snällast att försöka ordna så att din hund kan stanna hemma tillsammans med någon pålitlig djurvakt i stället för att följa med ut i världen.

Om du ändå bestämmer dig för att ni ska resa tillsammans är nästa steg att ta reda på vad som gäller på platsen ni ska resa till. Till vissa länder kan finnas speciella krav för införsel (till exempel avmaskning, eller annan parasitbehandling). Kontrollera därför alltid med landets ambassad eller motsvarighet till Jordbruksverket vad som gäller för just ditt resmål. Det är alltid du som hundägare som är ansvarig för att du följer alla bestämmelser och har alla papper i ordning!

Generellt för alla resor med hund är att det krävs att hunden är ID-märkt, har ett hundpass, och en giltig vaccination mot rabies. Rabies är en obotlig och hundra procent dödlig sjukdom som kan smitta alla däggdjur, även människor. Det är väldigt viktigt att ha ett bra skydd! Hunden ska vaccineras mot rabies minst tre veckor innan resan. Därefter görs nya vaccinationer med olika intervall för olika vaccin. Vaccinationen skrivs in i hundens pass, samtidigt som ID-märkningen kontrolleras.

Förutom vaccination mot rabies är det bra att ha ett grundskydd mot valpsjuka, parvo, smittsam leversjukdom och kennelhosta, vilket hunden har om den är vaccinerad enligt rekommenderat vaccinationsprogram i Sverige. Be gärna veterinären att föra in tidigare vaccinationer i passet, så att allt är samlat på samma ställe.

Leptospiros är en annan sjukdom som kan vara bra att vaccinera mot om man ska åka utomlands. Leptospira är en grupp bakterier som kan smitta hundar, men även människor och andra djur. Hundar kan klara av att bli smittade helt utan att få symptom, men i värsta fall kan de få allvarlig, ibland dödlig sjukdom. Leptospira finns även i Sverige, men risken att bli smittad och sjuk är mycket större i länder med varmare klimat. Läs gärna mer om leptospiros på SVAs hemsida: SVA om leptospiros

Vaccin mot leptospiros till en hund som inte är vaccinerad mot det tidigare, ges vid två tillfällen med fyra veckors mellanrum. Man bör planera så att den andra av vaccinationerna ges någon månad innan resan, för att ha så bra skydd som möjligt. Så 2–3 månader innan planerad avresa bör man alltså ge första vaccinationen. Sedan kan man välja att fortsätta vaccinera årligen för att ha ett kontinuerligt skydd, eller om man reser sällan, göra en ny grundvaccination inför nästa resa.

I länder med varmare klimat bör man också tänka på att skydda sin hund (och sig själv) mot myggor. Det gäller framför allt sandmyggor, som kan sprida parasiten Leishmania. Denna parasit kan ge väldigt varierande symptom hos olika individer, och det kan dröja allt från några månader upp till flera år innan en smittad hund faktiskt blir sjuk. Det är en obotlig och oftast dödlig sjukdom, även om sjukdomsförloppet är långsamt. Det finns bra information om leishmania på SVAs hemsida: SVA om leishmania

Även hjärtmask kan spridas med myggor (i det fallet stickmyggor). Hjärtmask är en parasit som bosätter sig i blodkärl i hundens lungor, och kan ställa till stora besvär.

I varmare länder finns också fästingar av arter som vi inte har i Sverige. De kan sprida flera otrevliga sjukdomar som babesios, moncytär ehrlichios och hepatozoonos.

Man bör därför använda någon form av myggrepellerande insektsskydd på hunden. Det finns olika veterinärmedicinska preparat som är registrerade för detta, och de fungerar även mot fästingar. På kvällar och nätter bör hunden även skyddas med myggnät eller vistelse inomhus för att minimera risken att smittas.

Avmaskning är också något som kan behövas. Vissa länder kräver avmaskning för att få resa dit från Sverige, och från andra länder kan det vara bra (men inte lagkrav) att avmaska vid resan tillbaka till Sverige. Den parasit man vill komma åt med avmaskning är rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis. Det är en bandmask som i värsta fall kan infektera människor, med allvarlig leversjukdom som följd. Avmaskningsmedel finns receptfritt på apoteket och ska innehålla ämnet praziquantel. I de fall lagen kräver avmaskning, tar du med preparatet till veterinären och avmaskar där, så att det kan föras in i hundens pass.

Ska ni åka till värmen, se till att din hund har möjlighet att hålla sig sval. Kanske läge att ta med ett kyltäcke eller en kyldyna? En liten smidig vattenskål och flaska så att hunden kan dricka är bra. Läs gärna mer här: Värt att veta om värme

Ett litet reseapotek med vätskeersättning till hunden, behandling mot dålig mage, och enklare bandagematerial kan kännas skönt att ha i bagaget. Ordentligt med egen mat till hunden ifall den är känslig för nya foder, det är onödigt att riskera problem av den anledningen. Här kan du få inspiration: Hundens husapotek

Se också till att ha ordning på alla papper, pass, vaccinationsintyg, försäkringsbrev, kanske ta reda på kontaktuppgifter till någon veterinärklinik i närheten av ert resmål? Eller telefonnumret till er hemveterinär, så att ni kan ringa och få rådgivning vid behov.

När du nu har ordnad och förberett allt – se till att ni får en riktigt härlig och avslappnande resa tillsammans!