C-vitamin är ett av många viktiga vitamin som behövs för att kroppen ska fungera.  Bland annat behövs det för bildning av bindväv (kollagen) som är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens vävnader och ingår i skelett, brosk, blodkärl, senor och immunförsvarets celler. Brist på C-vitamin ger därför allvarliga följder. C-vitaminet är vattenlösligt, och lagras inte i kroppen utan följer med urinen ut.

De flesta växter och djur kan bilda C-vitamin från glukos.

Men marsvin, många primater (inklusive människor) och några få andra djurarter har en defekt i ett enzym som gör att de inte kan bilda C-vitamin. I stället är dessa arter beroende av att få färdigt C-vitamin från kosten.

Brist på C-vitamin (som hos människa kallas skörbjugg) ger i tidigt skede hos marsvin diffusa symptom som viktnedgång, glanslös päls med dålig kvalitet, mjuk avföring. Om bristen inte rättas till kan man sedan se symptom från de vävnader där bindväv ingår. Skelettet blir tunt och lederna blir deformerade, vilket kan ge smärta, svullna leder och risk för frakturer. Blodkärlen får tunnare väggar och går lättare sönder, vilket ger blödningar i muskulatur, munhåla och inre organ. Sårskador i huden blöder längre och läker sämre. Tändernas stödjevävnad påverkas så att det uppstår bettfel och tandlossning. Symptom på C-vitaminbrist kan visa sig inom 2-3 veckor med C-vitaminfattig kost. Unga växande djur, dräktiga honor och gamla eller sjuka djur har större behov av C-vitamin och drabbas snabbare av brist vid undermålig kost.

Den viktigaste födan för marsvin är hö. Minst 80% av den totala kosten ska utgöras av hö, och grönsaker och eventuella pellets är ett komplement.

Men eftersom marsvin har det här speciella behovet att få i sig C-vitamin med kosten, är det extra viktigt för dem att äta färska, C-vitaminrika grönsaker varje dag. Gärna tre olika sorters grönsaker eller bladgrönt varje dag, och ju större variation desto bättre. De flesta grönsaker innehåller C-vitamin, här är några exempel på vad du kan ge till ditt marsvin. Färskt gräs, maskrosor och annat ”ogräs”, blad från fruktträd och andra vanliga lövträd och sallader av det mörka lite grövre slaget brukar uppskattas, liksom blast från olika rotfrukter, broccoli med blad och kål av olika slag. Även paprika (röd och grön), dill och vattenkrasse är rika på C-vitamin. Som med all mat bör man börja med små mängder om marsvinet inte ätit det tidigare, så att deras känsliga mage får vänja sig. Speciellt med kål är det viktigt med långsam tillvänjning eftersom det kan vara gasbildande.

Ett vuxet marsvin behöver ca 10 mg C-vitamin per dag, ett växande eller dräktigt marsvin ca 30 mg/dag. Det motsvarar för ett friskt vuxet normalstort marsvin till exempel ca 5 g röd paprika, 10 g grön paprika eller 30 g vitkål. Det är alltså inga jättemängder som behövs.

Det finns många frukter som innehåller rikligt med C-vitamin, men de innehåller också mycket socker vilket inte är bra för marsvin. Frukt ska därför inte ges annat än i små mängder och någon gång i veckan, mer som godis.

I zoohandeln finns olika tillskott som kan köpas för att lägga i marsvinens foder eller vatten. Det är viktigt att komma ihåg att C-vitamin förstörs fort i kontakt med ljus, till exempel om man blandar det i vattnet. Det behövs att marsvinet dricker direkt för att de ska få i sig några mängder som gör nytta. Även i foder till marsvin som är berikat med C-vitamin förstörs det fort, och mängden är bara tillräcklig under de första 3–4 veckorna efter fodrets tillverkning. Till djur med extra behov kan det vara befogat att ge C-vitamintillskott i form av droppar direkt i munnen, för att vara säker på att de får tillräcklig mängd C-vitamin.

Som med allting är lagom bäst. För stora mängder C-vitamin i form av tillskott kan vara olämpligt och till och med farligt för ditt marsvin. Även om överskott av C-vitamin i första hand försvinner från kroppen med urinen, kan allt för stora mängder leda till problem med urinsten, och i värsta fall kan ett stort överskott ge samma symptom som en brist.

Därför är de naturligt C-vitaminrika grönsakerna bästa sättet att tillfredsställa marsvinens behov, och marsvinen älskar grönsaker av alla slag så de festar gärna på dessa nyttigheter!