Högt blodtryck (hypertension) är ett ganska vanligt problem hos människor, och det har många koll på. Men att även katter kan drabbas av högt blodtryck är det färre som vet. Högt blodtryck kallas ”The silent killer” (Den tysta mördaren) eftersom det höga trycket kan finnas under lång tid utan att ge tydliga symptom.
Blodtrycket hos en individ kan variera av många olika orsaker, som ras, ålder, vikt, och hur stressad katten är vid mätningstillfället. Ett normalt systoliskt blodtryck för katt ligger runt 120–130 mmHg, men 110–150 och ibland ännu högre kan vara normalt för en enskild individ.
Risken för högt blodtryck ökar ju äldre katten blir. Andra sjukdomar, som njursvikt, diabetes, sköldkörtelproblem och hjärt-kärlsjukdomar ger också en ökad risk för högt blodtryck. Katter med dessa sjukdomar bör alltid få sitt blodtryck kontrollerat, i tillägg till behandling av grundsjukdomen.
ISFM (International Society for Feline Medicine) rekommenderar att man kollar kattens blodtryck minst en gång per år från det att katten är 7 år gammal och två gånger per år efter 12 års ålder. Studier har visat att minst 1 av 8 katter över 9 års ålder har högt blodtryck. Om katten har en kronisk njursjukdom eller en överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) är risken ännu större, i den gruppen lider 1 av 3 katter av hypertension.
Ett högt blodtryck påverkar många olika organ i kroppen. Några vitala organ som ofta tar skada är ögon, njurar, hjärta och hjärna. Vanligen är det först när stora skador uppstått på dessa organ som katten visar symptom på sjukdom. Katten kan drabbas av plötslig blindhet, stora pupiller som inte drar ihop sig, eller färgförändringar i iris. Den kan börja dricka och kissa mer på grund av nedsatt njurfunktion. Trötthet eller ökad hjärtfrekvens kan orsakas av ett påverkat hjärta. Förändrat beteende, tecken på demens, kramper eller vinglig gång kan bero på skador i hjärnan.
Blodtryck kan mätas på olika sätt. Ofta används en uppblåsbar manschett som placeras runt ett av kattens ben eller runt svansen. Manschetten pumpas upp så att blodflödet tillfälligt stannas av, sedan minskar trycket i manschetten sakta och maskinen känner av när blodflödet återkommer. Då får man fram det systoliska trycket. Mätningen gör inte ont, och de flesta katter accepterar den utan protest. Det är viktigt att katten är lugn vid mätningen, annars kan det bli falskt höga värden. Katten kan få sitta i rummet en stund och vänja sig vid miljön innan blodtrycket mäts. Trycket mäts flera gånger efter varandra och ett medelvärde kan räknas ut för att minska risken för felaktiga värden orsakade av yttre faktorer som stress.
Om man upptäcker högt blodtryck i tid, innan det uppkommit skador på andra organ i kroppen, kan det behandlas med mediciner och behöver i bästa fall inte ställa till några större problem. Katten behöver vanligen äta medicin resten av livet. Bakomliggande sjukdomar måste kontrolleras och behandlas i den mån det går. Veterinären anpassar behandlingen till den enskilda individen, med hänsyn även till eventuella bakomliggande sjukdomar.
Men för att upptäcka det förhöjda trycket måste en blodtrycksmätning göras, även om katten verkar frisk och inte har några symptom än. Det är bara då vi hittar högt blodtryck i tid, innan det orsakat allvarliga skador!

Katten Aisha mäter blodtrycket.