Spyflugor lägger ägg i fuktig och varm miljö. Efter ett par dagar kläcks äggen och larver utvecklas. Larverna äter allt näringsrikt i sin omgivning, växer och blir större.

Tyvärr händer det att den här fuktiga och varma miljön uppstår på våra husdjur. En katt som fått ett sår som inte ses till, en långhårig hund som är dålig i magen och får smutsig päls, eller en kanin som av någon anledning inte håller sig ordentligt ren i bakdelen. Det kan få väldigt allvarliga följder för det drabbade djuret, och i värsta fall sluta med att djuret dör eller behöver avlivas.

Av våra små sällskapsdjur är kaniner troligen de som drabbas värst av fluglarver. Kaniner som bor utomhus är oftare drabbade, men även kaniner som lever inne kan drabbas. Att en kanin är fuktig i pälsen kan bero på många saker. Den kan ha urinvägsproblem så att pälsen blir kissig. Den kanske är stel och har ont, eller är överviktig, så att den inte kommer åt att tvätta pälsen på bakkroppen ordentligt. Ofta kommer den då inte heller åt att äta sin blindtarmsavföring, som naturligt är lite lösare i konsistensen och lättare smetar fast i pälsen. Eller kanske har kaninen lös avföring på grund av felaktig kost. Långhåriga kaniner kan ha svårt att hålla sin päls i gott skick, och tovor är utmärkta för flugor att lägga ägg under.

Som alltid är förebyggande åtgärder det bästa. Lyft upp din kanin varje dag och titta under magen, på insidan av benen och i analområdet. Är det fuktigt av urin, kladdigt av avföring, eller hoptovad päls? Åtgärda, genom att tvätta, klippa, torka och se till att det fortsätter vara rent. Konsultera veterinär för att hitta och behandla eventuell bakomliggande orsak. Se till att kaninen äter rätt sorts mat (hö, gräs, örter och blad). Håll kaninen i god kondition genom att ge den möjlighet att röra sig och skutta runt.

Men skulle du någon gång se små vita larver i kaninens päls, så har den inte ”mask i magen”. Det är betydligt troligare att det är fluglarver, och en undersökning hos veterinär per omgående är helt nödvändig! Fluglarverna äter sig in i vävnaden, så även om det inte syns så många på ytan kan det finnas desto fler under den toviga pälsen, under huden och nere i vävnaden.

Om det är ett någorlunda lindrigt angrepp av fluglarver, kan man åtgärda det genom att söva kaninen och plocka bort larverna. Narkos är nödvändigt för att kunna utvärdera hur allvarligt angripen kaninen är. Kompletterande behandling ges med smärtlindring, antiparasitär behandling och vid behov antibiotika. Eventuella bakomliggande orsaker utreds och behandlas.

Om det är ett stort angrepp med omfattande påverkan, är det ofta bäst för kaninen att få somna in. Det är väldigt plågsamt och stor risk att kaninen inte klarar behandlingen.

Det går aldrig att undvika flugor helt och hållet. Men om du dagligen ser till att din kanin är i god kondition med ren och torr päls så kan du undvika att flugorna lägger sina ägg just där!

Hellre kortklippt än tovig!