Fukteksem, även kallat ”hot spot”, är något som är vanligare när det är varmt och fuktigt ute. Det ses oftare hos hundar med tät päls, och hos hundar som badar mycket.

Ofta är den utlösande faktorn att hunden kliar eller naggar intensivt på en specifik fläck. Detta kan bero på öronproblem, analsäcksinflammation, ett litet sår eller en fästing. Även sjövatten kan irritera huden och göra att det kliar. Om hunden har bakomliggande problem med allergi är huden också känsligare. Naggandet och kliandet orsakar en inflammation i huden, som blir röd, varm och svullen. Huden börjar vätska (därav namnet fukteksem), och pälsen kladdar ihop till ett lock av torkat sårsekret som täcker området. Detta blir en idealisk miljö för bakterier att växa i, och de bakterier som normalt finns på huden växer ohämmat och orsakar problem.

Vanliga platser för fukteksem är på kinden, under örat, eller på bakkroppen. Detta hänger ihop med eventuella bakomliggande orsaker. Men det kan uppträda var som helst på kroppen.

Har du en hund som älskar att bada är det extra viktigt att titta igenom pälsen noga varje dag, för att upptäcka eksem tidigt. Det är bra att alltid skölja av hunden med rent vatten efter bad, och torka hunden så att pälsen och huden inte är fuktig långa stunder.

Om hunden får återkommande problem med fukteksem bör man utreda och leta efter bakomliggande orsaker, som allergi, om det inte är utrett innan. Även återkommande problem med öron eller analsäckar kan orsakas av en bakomliggande allergi.

Om eksemet upptäcks tidigt, innan det blivit för stort och gör för ont, kan man börja behandla hemma. Behandlingen består av att klippa bort pälsen i området med klippmaskin, med god marginal ut på frisk hud, så att det syns frisk hud runt hela eksemet. Sedan tvättas eksemet rent, blöt upp och gnugga bort allt torkat sekret och skorpor som täcker huden. Använd koksaltlösning för sårtvätt. När området är fritt från päls och sekret rengörs det med antibakteriellt schampo eller lösning, gärna med innehåll av klorhexidin. Bäst är att använda produkter anpassade för hund. Rengöringen upprepas 1–2 ggr per dag tills huden läker.

Det är viktigt att hunden inte fortsätter slicka, nagga eller klia på eksemet. Använd krage för att förhindra slickande, och sätt en strumpa på baktassen om hunden kliar på eksemet. Om öronen är irriterade kan det vara olämpligt att använda en krage som stänger till för öronen. Då kan en uppblåsbar krage som sitter bara om halsen ibland fungera bättre.

Fukteksem växer och sprider sig fort, på bara en dag kan det bli så stort och göra så ont att hunden inte kan hanteras hemma. Om så är fallet, eller om du behandlat hemma några dagar utan att se en tydlig förbättring, är det dags att uppsöka veterinär. Hos veterinären kan hunden få lugnande och smärtstillande medicin, så att området med eksem kan rakas och rengöras ordentligt. Veterinären avgör om någon ytterligare behandling behövs, beroende på hur utbredd och djup infektionen i huden är. Det är alltid bra att hunden är fastande inför ett veterinärbesök, eftersom lugnande ofta behövs när hunden har ont.

De flesta hundar med lång och tät päls som badar mycket får aldrig fukteksem, medan vissa hundar med kort päls som aldrig badar kan drabbas. Det är omöjligt att veta i förväg. Men om du är extra uppmärksam på om hunden ligger och slickar eller biter sig på någon specifik plats, och tittar igenom hundens päls varje dag, är chansen stor att du hittar eventuella problem i ett tidigt skede. Då kan behandling sättas in direkt och problemen blir så små som det är möjligt.

Är din hund Drottningen Över Badstranden? Extra viktigt att ha koll på hud och päls. Låt inte fukteksem förstöra ert sommarnöje!