Tassarna på våra hundar är extra utsatta för väder och påfrestningar vid utevistelse. Det gäller förstås hela året, men är extra tydligt på vintern. Vad är det då som gör vintern extra jobbig för tassarna?

Vintertid är luften kall, och då även torrare. Detta innebär en ökad påfrestning på hud och slemhinnor. Det kan också vara blött, smutsigt och kanske även saltat på gångbanor och vägar.

Att ha extra koll på hundens tassar under den kalla säsongen kan minska risken för problem och kanske spara in ett besök hos veterinären.

Regelbunden koll av tassar är A och O. Gå igenom tassarna varje dag!

  • Titta under trampdynor efter sprickor eller sår, och mellan tårna efter rodnad.
  • Om trampdynorna ser torra ut kan det vara bra att smörja dem med någon fet salva. Det finns speciella tassalvor för hund som med fördel kan användas.
  • Efter varje promenad är det viktigt att torka blöta tassar så noga det går, även mellan tårna och under tassarna. Fukt som ligger kvar mellan trampdynor ger en miljö där svamp och bakterier trivs och lättare växer till och ger problem.
  • Om din hund har lång päls på tassar och mellan trampdynor kan det vara bra att klippa den lite extra på vintern, för att kunna se ordentligt hur det ser ut. Det minskar även risken att snö klumpar ihop sig och fastnar i pälsen på tassarna, vilket annars kan ge obehag och smärta vid promenad och en fuktig tass när det smälter.
  • Titta på klorna att de ser hela ut, och inte är för långa. På vintern slits klorna ofta mindre än på sommaren. Kortklippta klor är bästa sättet att förebygga klobrott och felställningar av tårna.
  • Om ni går promenad på gångbanor och vägar där salt används är det extra viktigt att få tassarna rena. Skölj gärna med vatten och torka noga så torrt det går. Salt kan också göra att hunden gärna vill slicka rent sina tassar om de inte sköljs av, och får hunden i sig för mycket salt kan det vara farligt.
  • Om du vet med dig att hunden har extra känsliga tassar eller har börjat få något problem, kan det underlätta att använda skor på promenaden. Det finns tunnare varianter som skyddar mest mot väta, och tjockare varianter som även håller tassarna varma. Skor ska dock enbart användas som tillfälligt skydd under promenad, aldrig användas längre stunder eller hela dagar inomhus. Då blir det för tätt och varmt för tassen och skorna kan orsaka problem istället för att lösa dem.

Väl förberedda är ni redo för härliga promenader även i snö och kyla!