Övervikt är ett ökande problem hos våra hundar, liksom hos människor i dagens samhälle. Övervikt hos hund ger en ökad risk för många olika sjukdomar, som ledproblem, diabetes, påverkan på hjärta och kärl, sämre immunförsvar och leversjukdomar.

Det bästa är att ha koll på hundens vikt hela livet, och förebygga övervikt. Det är alltid lättare att förebygga, än att banta bort övervikt när den väl uppkommit.

Vad är lagom vikt?

Hur vet man då vad som är lagom vikt? Det finns generella rekommendationer och riktlinjer för olika raser, men alla individer ser olika ut så man kan inte bara utgå från generella siffror. Titta och känn på din hund. Här är kännetecken på en hund med lagom hull:

  • Revbenen ska inte synas tydligt, men ska kännas lätt när du lägger handen på hundens bröstkorg. Om du måste klämma eller trycka för att känna revbenen (eller inte känner dem alls) är hunden överviktig.
  • Sett från sidan ska hunden ha en uppdragen buklinje bakom revbenen.
  • Sett uppifrån ska det synas en tydlig avsmalning / midja bakom revbenen.

Om hunden har tjock och fluffig päls kan det vara svårt att med ögat avgöra om midjan syns tydligt eller ej. Känn på hunden, platta till pälsen lite och titta på kroppsformen under fluffet!

Det kan också vara bra att utgå från vad hunden vägde runt 1 års ålder. Många hundar, framför allt mindre raser, har uppnått sin ideala vikt vid den åldern. Den vikten bör de sen hålla resten av livet.

Varför väger hunden för mycket?

Det kan finnas flera anledningar till att din hund är överviktig. Ibland kan det finnas sjukdom bakom viktproblem, och speciellt om hunden plötsligt blir överviktig från att tidigare varit normalviktig bör man kolla upp hos veterinär så att hunden mår bra i övrigt. Men den allra vanligaste anledningen är att hunden får för mycket ätbart, i förhållande till dess aktivitetsnivå. Ofta är det inte enbart fodret som är problem, men alla små godbitar som tillkommer utöver. Som exempel så kan man tänka på att för en hund som väger 10 kg, motsvarar en bit ost på 25 gram (två små skivor) samma kaloriintag som om en människa skulle äta 2,5 hamburgare eller 1,5 chokladkakor. Och en skiva ost slinker ju lätt ner… Även tuggben, belöningsgodis vid träning, slicka matrester från tallriken är olika källor till kalorier som tillsammans lätt kan bli för mycket.

Kastrerade hundar får en ändrad ämnesomsättning, och energibehovet minskar. Det är också något att ta med i ekvationen.

Vad kan jag göra?

För att hålla hunden i normalt hull bör man vara uppmärksam på hur mycket mat hunden får, och hur mycket utöver maten som hunden faktiskt äter. Väg hunden med jämna mellanrum, känn på hunden och justera eneregiintaget direkt om du märker någon förändring.

Ett enkelt sätt att hålla koll på intaget är att på morgonen väga (med våg) upp dagens matranson. Därifrån tas sedan belöningar och godbitar under dagen, så att dessa blir en del av dagens mat och inte utöver. Mängden foder som anges på förpackningen är en ungefärlig rekommendation, och behöver anpassas till individen. Hundar som är äldre får ofta en långsammare ämnesomsättning, kanske en lägre aktivitetsnivå, och därmed minskat energibehov. Då måste intaget anpassas!

För att aktivera hunden så mycket som möjligt, kan man välja att servera maten lite mer svåråtkomlig. Det finns olika typer av aktivitetsleksaker som kan användas, det går också bra att gömma torrfoder på olika platser i huset och låta hunden leta upp sin mat, eller varför inte lägga den i små tomma papprullar eller kartonger och låta hunden leta och öppna paket för att få sin mat. Då får hunden använda hjärnan, och det tar längre tid för hunden att äta vilket gör att mättnadskänslan hinner med.

Är du orolig för din hunds vikt, och vill ha råd och hjälp att anpassa kost och motion? Tveka inte att fråga oss på kliniken, vi hjälper gärna till!