En mycket vanlig sjukdom hos marsvinshonor är cystor på äggstockarna. Det innebär att det bildas vätskefyllda blåsor i äggstockarna. Dessa kan vara allt från en ärta i storlek upp till ett hönsägg eller ibland ännu större.

Det finns siffror som säger att runt 80% av marsvinshonor över 18 månaders ålder har cystor på äggstockarna. Dessa cystor kan orsaka olika typer av problem.

Symptom

I vissa fall (<10%) kan cystorna producera hormoner. Marsvinet får då symptom som liknar en långvarig brunst. Bröstvårtorna kan bli lite förstorade och kanske skorpiga, humöret påverkas så att hon blir mer irriterad och sur, och pälsen kan påverkas så att man ser ett symmetriskt pälsavfall (lika på båda sidor av kroppen) dock utan klåda. Det kan också bli problem med livmodern av olika slag, som livmoderinflammation, blödningar eller tumörer.

De cystor som inte producerar hormoner ger inte lika tydliga symptom. Men även dessa cystor kan ställa till problem genom sin storlek. En cysta som växer sig riktigt stor kan spänna och kännas obehaglig på grund av att den är stor, och av att det drar hårt i ligamenten (äggstockarnas och livmoderns ”upphängning”). Detta kan påverka marsvinet så att hon blir mindre rörlig, och blir deppig och trött. Cystan kan också göra det svårare att äta normalt därför att magsäck och tarmar får mindre plats i buken. En riktigt stor cysta kan till och med påverka andningen genom att trycka upp mot lungorna.

Diagnos

Ganska ofta kan en tränad veterinär känna eller misstänka cystor på äggstockarna genom att bukpalpera (klämma och känna på marsvinets mage). Är man osäker kan diagnosen bekräftas med hjälp av ultraljud. Då kan man tydligt se även de minsta cystorna. Det är inte bara storleken som avgör hur mycket besvär marsvinet har. En stor cysta ger problem på grund av sin storlek, oavsett om den producerar hormoner eller ej. Men en hormonproducerande cysta kan orsaka mycket problem trots att den är väldigt liten till storleken.

Behandling

Den mest effektiva och numera absolut vanligaste behandlingen är operation. Man opererar bort äggstockarna, och även livmodern som ofta blivit påverkad om cystorna producerat hormoner under längre tid. Med moderna operationstekniker är prognosen god, och marsvinet brukar återhämta sig snabbt och bli helt återställd.

Om operation av någon anledning inte är aktuellt kan man eventuellt lindra symptomen med injektioner av hormoner. Det har inte alltid bra effekt, och ofta fungerar det sämre med tiden. Riktigt stora äggstockscystor kan också punkteras genom ett nålstick in i buken. För att kunna göra detta måste marsvinet oftast få lugnande medicin. Det är bara en tillfällig lösning, eftersom cystan kommer att fyllas på igen.

Förebyggande

Även marsvin som varit dräktiga kan få äggstockscystor, så dräktighet skyddar inte. Att kastrera sin marsvinshona i unga år, innan problem uppkommit, är det enda sättet att förebygga äggstockscystor. Man förebygger på köpet andra problem som livmoderinflammation och tumörer i livmodern.

Marvinet Doris hade jättestora äggstockscystor, som nu är bortopererade.