Det är det svåraste beslut som finns för en djurägare. Men en dag kommer du att behöva bestämma att det är dags för ditt djur att få somna in för gott. Kanske för att bespara djuret från en sista, utdragen och plågsam sjukdomsperiod som ändå oundvikligen leder till döden. Vi på kliniken försöker hjälpa till på de sätt vi kan för att detta jobbiga ska kännas så fint och värdigt som det bara går. Du får själv bestämma om du vill vara med under hela tiden, eller om du vill lämna in ditt djur till oss efter att du tagit farväl. Det går också bra att ta farväl av ditt djur efter avlivningen, även om du inte vill vara med under själva avlivningen.
När du kommer in till oss med ett djur för avlivning vill vi att du fyller i ett medgivande om avlivning och uppvisar legitimation, för att inga missförstånd ska kunna ske. Det är också skönt att ha gjort klart betalningen innan, så att du bara kan lämna kliniken när det är över. Vi kan hjälpa till med kremering av djuret, om du inte vill eller har möjlighet att ta med kroppen hem. Kremering erbjuds antingen som separat kremering där du får aska tillbaka i en urna, eller som gemensam kremering där djuret kremeras tillsammans med andra djur och askan tas omhand på krematoriet och strös ut i deras minneslund. Det kan vara skönt att ha funderat redan innan besöket över vilket alternativ som känns bäst. Vi samarbetar med Mälardalens Smådjurskrematorium.
Djuret får alltid en lugnande spruta först, och får sitta tillsammans med dig (om du vill vara med) i lugn och ro i ett avskilt rum för att bli trött. När djuret är trött ges en överdos av sömnmedel direkt i ett blodkärl på de djur där det är möjligt, eller direkt i buken på de djur där det av någon anledning inte går att sticka i ett blodkärl. På de exotiska djuren är det ofta svårare att hitta blodkärl att sticka i, medan hundar och katter har större och tydligare kärl. Men på äldre djur kan kärlen vara sköra och svåra att hitta, och ibland behöver man sticka flera gånger. Överdosen av sömnmedel gör att djuret somnar djupare, hjärtat stannar och djuret dör.
Efter avlivning kontrollerar vi noggrant att djuret är avlidet genom att lyssna på hjärtat. Reptiler behålls alltid minst ett dygn på kliniken för att fastställa att de är döda. Du får gärna sitta kvar en stund med ditt djur om du vill. Om vi ska hjälpa till med kremering tar vi hand om djuret när du gått.