Nu är hösten äntligen här! Färgsprakande löv och svampar är i antågande, med hög, klar hösthimmel.
Men även hösten bjuder på sina baksidor och faror. Att känna till dem kan göra dig bättre förberedd, och bidra till att dina aktiviteter med den fyrfota vännen blir säkrare, roligare och skönare för alla.

  • Fästingar:  De är ofta aktiva och kan sprida sjukdomar långt in på senhösten. Det finns en uppsjö av olika förebyggande preparat man kan använda för att förebygga fästingbett. Många preparat är receptfria och kan köpas på apoteket, och vissa kräver recept från veterinär.
  • Huggormar: De är fortfarande vakna och kan börja bli lite slöa när det blir kallare. Då är de inte lika snabba på att flytta sig ur vägen, och även om de av naturen är fredliga djur bits de i pressade situationer. Om ditt djur blivit huggormsbitet bör ni snarast uppsöka veterinär. Ring innan och berätta att ni är på väg.
  • Svampar: Många hundar är nästan lika förtjusta i svampar som vi människor är, och tyvärr har de dålig koll på vilka svampar som är ätliga och vilka som är giftiga. Symptombilden vid svampförgiftning varierar mellan olika svampar, men inkluderar ofta illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor eller neurologiska symptom.
  • Paddor/grodor: Nu är det gott om småpaddor som hoppar omkring. Alla groddjur är giftiga, även om vi här i Sverige inte har några som ger akut livshotande förgiftningar.
  • Algblomning: inträffar som regel mestadels när det är varmt, och kan leda till förgiftning, dels genom att djuret får i sig av vattnet, dels genom hudirritation.
    Om vattnet ser grumligt ut eller om ytvattnet är missfärgat i nyanser av blågrönt och brunt är det risk för att det är algblomning. Många kommuner har kartor online där man kan se var det rapporterats om pågående algblomning.
  • Varma bilar: Även om högsommarvärmen har passerat kan det fortfarande bli väldigt varmt i en bil som står i solen. Tänk på att aldrig lämna ditt djur i en bil som riskerar bli för varm.
  • Mörka kvällar: nu när det blir ordentligt mörkt på kvällen är det viktigt med ordentliga reflexer, både till dig själv och din hund/katt.

Viktigast av allt är dock detta: passa på att njuta av hösten så mycket du kan, och fortsätt ha roligt ute i naturen!