Vi har snart passerat april månad, och i vår del av landet betyder det att huggormarna vaknat till liv igen.

Huggormen är den enda orm i Sverige som är giftig. De är vanligtvis inte aggressiva om de inte känner sig hotade. Men en lite kall och långsam orm kan ha svårt att hinna undan i tid, och om oturen är framme och din hund eller katt råkar ut för ett bett kan det få allvarliga konsekvenser.

Är du med när ditt djur blir bitet, och ser själva bettet, är diagnosen klar. Men det är inte säkert att vi märker vad som händer när hunden smiter ner i ett dike och nosar under promenaden, eller katten är ute på egen hand. Det vanligaste och tydligaste symptomet på att ditt djur blivit ormbitet är en kraftig och plötsligt uppkommen svullnad, antingen i ansiktet eller på något ben. Djuret kan också bli tröttare än vanligt, och ha ont vid svullnaden.

Vet eller misstänker du att ditt djur blivit ormbitet är det alltid besök hos veterinär så snart som möjligt som gäller. Idag ges inte kortison som en första behandling, vilket var vanligt tidigare. Du ska heller inte försöka snöra av, bandagera, kyla eller på något annat sätt behandla den bitna kroppsdelen. Om möjligt bör djuret hållas stilla, för att giftet inte ska spridas så snabbt i kroppen. En liten hund kan kanske bäras hem från promenaden om du sett att den blivit ormbiten.

Hos veterinären blir djuret undersökt ordentligt, hjärtrytmen övervakas och blodprover tas. Behandlingen är ofta dropp och smärtlindring. Beroende på hur djuret mår kan det behöva stanna över natten för övervakning hos veterinären. Det finns också antiserum att ge till de djur som blir riktigt allvarligt påverkade av ett ormbett. De allra flesta hundar och katter klarar ett ormbett och blir bra med rätt behandling. De bör dock vila och ta det lugnare än vanligt i minst ett par veckor efter ormbettet, för att återhämta sig ordentligt.

Så när solen nu värmer skönt på våren och ni är ute och njuter, tänk på att även ormarna njuter av vårsolen och vill göra det ifred! Ha extra koll och ta en liten omväg om du ser någon slingra ner i diket, så kan alla få njuta på sin kant och tråkiga olyckor undviks.