Sommaren är här på riktigt, och många vill både laga och äta sin mat utomhus. Visst är det sant att maten alltid smakar godare ute! Men är du hundägare kan det finnas anledning att vara uppmärksam. Rester från grillning och utemåltider kan i värsta fall vara farliga för din hund.

Här är några saker som är viktigt att tänka på:

  • Engångsgrillar luktar gott av maten som legat på, och håller sig varma länge efter användning. Den nyfikna hunden kan bränna sig på nosen.
  • Grillspett av trä som det suttit kött och korv på är intressanta för en hungrig och nyfiken hund. Men de smala träspetten kan bli till vassa flisor som i värsta fall kan sticka hål i magsäck och tarm om hunden äter upp dem.
  • Majskolvar är ett annat till synes ofarligt livsmedel som orsaka stor skada för din hund. Själva kolven är svår att smälta, och kan fastna som en propp i tarmen om din hund lyckas få i sig en sådan.
  • Benrester från grillad kyckling och kött kan vara vassa och orsaka både stopp och skador i hundens tarmar.
  • Starkt kryddad och fet mat kan bli jobbigt för en ovan hundmage. Låt inte hunden smaka för mycket av det goda, det kanske ger oönskade resultat i form av diarré…

Även om du själv är noga med att städa undan efter din utemåltid, så finns det tyvärr de som inte är så duktiga. Ha ordentlig uppsikt på vad din hund gör på promenaden, så att den inte hittar något olämpligt! Skulle olyckan ändå vara framme är det viktigt att kontakta veterinär för råd och hjälp.

Ha en trevlig grill-sommar!