Fem snabba fakta om marsvinens urinvägar:

  1. Sjukdomar i urinvägarna är en av de vanligare orsakerna till att marsvinsägare besöker vår veterinärklinik.
  2. Marsvin bör inte ha någon form av mineral- eller saltsten då detta ger ökad risk för urinsten.
  3. Problem med urinvägarna är ibland svårt att upptäcka, men kan visa sig genom att marsvinet kissar oftare, på många olika ställen, piper eller kvider när det kissar, eller att urinen är blodblandad. Ibland är viktnedgång eller dålig aptit det enda symptomet.
  4. Det behövs både röntgen och urinprovsundersökning för att fastställa orsaken till urinvägsproblem.
  5. En individ som har urinsten riskerar problem igen, sjukdomen är ofta av kronisk karaktär.

Så här kan en urinsten se ut på röntgen

Lite mer detaljerat:

  1. Av våra marsvinspatienter på kliniken är en stor del relaterade till någon form av urinvägsproblem. Andra vanliga sjukdomar som vi ser på kliniken är luftvägsproblem, tandproblem, hudproblem, äggstockscystor.
  2. Ett marsvin som äter en varierad kost med bra hö och c-vitaminrika grönsaker, får i sig de mineraler de behöver från kosten. En saltsten ger ett överskott av mineraler, som då ansamlas i urinen och kan bidra till bildningen av urinstenar.
  3. Marsvin är bytesdjur som i det längsta försöker dölja att de är sjuka. Eftersom marsvin ska bo ihop med minst ett annat marsvin, kan det ibland vara svårt att hålla koll på urin och avföring för den enskilda individen. Men det är viktigt att titta noga när toahörnan rengörs och uppmärksamma till exempel lite blodspår i urinen. Titta också noga på alla marsvin så att de inte är onormalt kissiga i pälsen, springer och kissar ofta eller jämrar sig i samband med att de kissar. Finns det minsta misstanke att något av marsvinen har urinvägsproblem bör det kollas upp hos veterinär!
  4. De vanligaste orsakerna till att marsvin får symptom från urinvägarna är en bakterieinfektion eller urinstenar. Dessa problem kan också hänga ihop och finnas samtidigt. Återkommande infektioner ger större risk för att urinstenar bildas. Och en urinsten i blåsan ger större risk för urinvägsinfektion. Därför vill man i de allra flesta fall undersöka marsvin som har urinvägsproblem både med röntgen (för att hitta eventuella urinstenar) och ett urinprov (för att leta infektion).
  5. Om man konstaterar urinvägsinfektion är behandlingen antibiotika och smärtstillande-antiinflammatoriskt medicin. Oftast försvinner infektionen, och i bästa fall kommer den inte tillbaka. Konstaterar man att det finns urinstenar, går det ofta att operera bort dem. Men tyvärr har vissa individer väldigt lätt att bilda urinstenar, och de kan komma tillbaka igen ganska snart efter operationen.