Plack är en beläggning av bakterier som bildas kontinuerligt på tandens yta. Om den inte avlägsnas genom regelbunden (daglig) rengöring, förkalkas den och bildar tandsten. Den ojämna ytan som tandstenen utgör ger möjlighet för mer plack att fästa och försvårar rengöringen. Bakterierna i placken förorsakar tandköttsinflammation och bakterier tränger ner under tandköttskanten. På sikt kommer vävnaden runt tanden att förstöras och tillslut lossnar tanden. Djuret har drabbats av tandlossning (parodontit). Inflammationen och den stora mängden bakterier i tandfickorna ger också en påverkan på resten av kroppen.

Vid en munsanering lämnas djuret in på morgonen då vi först gör en kontroll av dess allmänna tillstånd. På äldre djur erbjuds ett blodprov inför narkosen. Om allt är som det ska kommer djuret sedan att sövas. Tandstenen avlägsnas med ultraljud som är en skonsam rengöring även där det är svårt att komma åt i munhålan, som mellan tand och tandkött, i tandköttsfickorna. Slutligen poleras tänderna med en tandpasta som ger en slät yta som gör det svårt för bakterier och matrester att fästa på tanden.

Till vår hjälp i tandrummet har vi digitalröntgen så att vi kan undersöka käkben och tandrötter som inte går att se med blotta ögat. Vi kan hitta bland annat tandfickor, begynnande infektioner och trasiga rötter.

Vid behov drar vi ut skadade tänder. Vid långt gången tandlossning är detta ofta den bästa lösningen för djuret.

När man har gjort en munsanering, är det viktigt att hålla efter djurets munhygien genom kontinuerlig tandborstning, gärna dagligen. Det är viktigt att tidigt vänja sin valp eller kattunge vid tandborstning och munkontroll. Men även ett vuxet djur går att träna och motivera till att acceptera daglig rengöring i munnen, så det är aldrig för sent att börja!