Resa Utomlands

Hundar, katter och illrar som reser inom EU ska vara identitetsmärkta med mikrochip. Observera att ISO-chip ska användas. Ett djur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om.

Djuret måste också ha ett EU-pass, där ID-märkning, vaccinationer och behandlingar skall fyllas i av veterinär.

Vaccination mot rabies är ett krav för att få resa inom EU. Grundvaccinationen mot rabies får göras tidigast vid 12 veckors ålder. Man måste sedan vänta minst 21 dagar innan man kan ta med djuret utomlands. Återvaccination skall ske med 1-3 års intervall, beroende på vilket vaccin som används.

Beroende på vart man ska resa så bör man i vissa fall även vaccinera hundar mot Leptospiros, samt ha någon form av profylax mot fästingar, myggor och fjärilsmyggor. Vissa länder, bland annat Norge och Finland, kräver även avmaskning mot dvärgbandmask innan inresa.

Kontrollera alltid med respektive lands ambassad vad som gäller.

Kravet på avmaskning mot dvärgbandmask innan återresa till Sverige är borttaget, men rekommenderas ändå för att förhindra att vi får in mer av denna fruktade parasit i Sverige.

Mer utförlig information finns på Jordbruksverkets hemsida.