Petra Forsgard
Petra Forsgard
Legitimerad veterinär och specialutbildad på tänder och tandsjukdomar

Svensk veterinärexamen 1999 och är sedan 2011 specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Specialutbildning i tänder och tandsjukdomar – Kurser: ESAVS Dentistry 1-3 och många andra tandkurser. Vidareutbildning sker kontinuerligt inom dessa områden.

Bakgrund: Har jobbat på Anicura Djursjukhuset Albano sedan 2000 och började på Mälaren Smådjursklinik i juni 2014.

Anna Norlén
Anna Norlén
Legitimerad djursjukskötare och ansvarig för tandavdelningen

Legitimerad djursjukskötare sedan 2011, har jobbat med djurvård sedan 2001. Specialintressen på kliniken är anestesi och odontologi.

Bakgrund: Tidigare arbetat bland annat på Västerort Djursjukhus där Anna var ansvarig för sjukhusets tandavdelning.

Vad är vanliga tandsjukdomar hos hund och katt?

-Hos hund är tandsten och tandlossning (parodontit) vanligt, likaså tandfrakturer på grund av att hundar tuggar på hårda föremål. Det händer även att mjölktänderna inte lossnar när de ska, så att det blir dubbel uppsättning av vissa tänder. Hos katter är TR/FORL vanligt, men också tandsten och tandfrakturer, ofta på hörntänderna.

Obehandlat, vad kan dålig tandhälsa leda till?

-Plack kallas den beläggning av bakterier och matrester som hela tiden bildas på tänderna.  Om tänderna inte regelbundet rengörs uppkommer en inflammation, och placken förkalkas också så att tandsten bildas. När processen fortsätter kan följden bli tandlossning, men även påverkan på hjärta, njurar och hela allmäntillståndet och välbefinnandet hos djuret. Det är därför viktigt att rutinmässigt göra undersökningar hos veterinär. Det är en myt att allt är bra så länge djuret äter som vanligt. Det har gått långt om katten eller hunden slutar äta, därför bör man förebygga med friskvård i djurets mun.

Hur gör man det?

-Dels genom att göra en tandkoll hos veterinär minst en gång per år men också om möjligt borsta tänderna på katten eller hunden. Det kan vara knepigare på ett äldre djur och lättare om den vänjer sig vid tidig ålder, men med gott tålamod så är ingenting omöjligt. TR/FORL kan däremot inte förebyggas med tandborstning. Där är det extra viktigt att titta i djurets mun och tidigt upptäcka förändringar som rodnader i tandköttet, eller att tandköttet ser ut att växa upp på en tand.

Vilka behandlingar kan ni utföra här på kliniken?

-Förebyggande åtgärder såsom att ta bort tandsten och polera tänderna. Vid tandlossning tar man bort de drabbade tänderna. Det kan ibland röra sig om många tänder på en hund som har omfattande tandlossning, men hellre ta bort tänder som gör ont än att djuret ska gå med tandvärk. Vi kan även hjälpa till med att ta bort mjölktänder som inte lossnar när de ska. Undersökning och behandling av TR/FORL, vilket även omfattar röntgen av samtliga tänder.

Hur kan djurägaren själv upptäcka om djuret har problem med tänderna?

Man bör titta regelbundet (dagligen) i djurets mun, kontrollera färgen på tandköttet och även försäkra sig om att djuret äter som vanligt. Om en katt till exempel helt plötsligt bara vill ha blötfoder men alltid annars ätit torrfoder finns anledning att börja fundera. Katter kan även uppvisa stressymptom som att slicka bort pälsen på magen eller kissa på fel ställen på grund av smärta i munnen.