Ryktet att kaniner är farliga att söva och att de ofta avlider är djupt rotat. Det kan absolut stämma om man söver på fel sätt och inte har erfarenhet av att över huvud taget jobba med kaniner.

Självfallet är en sövning aldrig helt riskfri, varken på kanin eller andra djurslag men är man utbildad och erfaren samt har rätt narkosmetoder och utrustning är riskerna endast marginellt större för kaniner jämfört med hund eller katt.

På Mälaren Smådjursklinik sövs alla kaniner med den mest skonsamma narkosgasen som finns. Kaniner får en specialdesignad tub mot luftröret som ser till att andningen fungerar. De övervakas med hjälp av sofistikerade apparater som mäter hjärtfrekvens, syremättnad i blodet och utandningsgaser. Med hjälp av den här tekniken kan eventuella problem upptäckas innan de utgör en risk för djurets hälsa eller liv.

Kaninerna förbereds noga innan narkosen genom att se till att de nyligen ätit och att de hunnit lugna ner sig efter en stressande bilfärd till kliniken. Kaniner och andra smådjur har en egen stallavdelning där de får vistas utom syn- och hörhåll från hundar, katter och illrar som annars kan vara skrämmande för en ovan kanin.

Det kan låta konstigt att de ska äta innan en sövning men det beror på att kaniner inte kan kräkas, vilket annars är orsaken till svält på t.ex. hund och katt. Sövningsmedlen kan göra att djuret mår illa och kan kräkas under inledningen av narkosen och då kan foder dras ner i lungorna. Eftersom kaniner över huvud taget inte kan kräkas utgör detta inget problem. De är däremot känsliga i mage och tarm efter narkosen och därför ska de äta så nära in på sövningen som möjligt och så fort de är vakna nog att svälja efter narkosen.

Vi vill att kaninerna stannar hos på kliniken efter sövningen till slutet på dagen så att de hinner vakna så mycket som möjligt och så att vi hinner mata dem och kontrollera att allt annat verkar bra. Alla djur går hem samma dag eftersom vi inte har nattpersonal och de flesta kaniner återhämtar sig bättre i hemmiljö.

Har ni en kanin som ska sövas hos oss och ni är oroliga, svara vi gärna på frågor!