När julen närmar sig vill vi gärna köpa julklappar, och även våra husdjur kanske får en present eller två.

Men vad önskar sig då djuren? Det är inte alls nödvändigt att köpa dyra och komplicerade leksaker, och överflödet av mat som vi vanligen utsätter oss själva för under julen mår våra husdjur bäst av att slippa.

Vi har frågat runt lite bland personalen på kliniken, som har husdjur av de mest skiftande slag, efter några tips på enkla men uppskattade julklappar. Här kommer en liten lista:

Hund

De flesta hundar uppskattar att få öppna paket. Det är roligt att bita, riva, krafsa och tugga sönder utan att bli tillsagd eller stoppad. En tom liten kartong, till exempel en äggkartong, blir utmärkt sysselsättning för en stund. Lägg i en eller ett par goda hundgodisar, mer behövs inte för att paketet ska få en frestande doft. Beroende på hur van hunden är att öppna paket kan man variera svårighetsgraden. Alltifrån en kartong lite på glänt mitt på golvet, till en som är väl hoptejpad och gömd på något knepigt ställe så att den först måste letas upp för att sen öppnas. Använd din fantasi och utmana hunden. Kanske blir detta en ny favoritsysselsättning hela året, och inte bara till jul!

Katt

Katter brukar älska att krypa in i skrymslen och utforska, eller gömma sig. Får du någon stor kartong över efter julklappsinköpen? Gör några öppningar på olika sidor, lagom för en katt att krypa in i. Har du flera kartonger kan du ställa dem bredvid varandra, så att katten kan gå emellan och utforska. Om du även lägger in lite kattmynta i det nya lekhuset, så är lyckan fullkomlig!

Papegoja

Fåglar kommer som bekant i väldigt många olika storlekar och varianter, med olika behov och intressen. Men de flesta större gojorna brukar uppskatta att bita sönder och öppna saker. En tom pappersrulle som viks ihop i ändarna, med något gott (som en fruktbit) i, kan vara fullt tillräckligt för att få roligt en stund.

Hamster

De små hamstrarna brukar älska att gräva och bygga bo i saker. Strimlat papper i lämplig låda kan hålla de små liven sysselsatta en lång stund.

Kanin

Även till kaniner kan du ha användning för sparade tomma pappersrullar. Lägg någon god grönsaksbit eller något blad i rullen, och täpp igen ändarna med hö. Där har kaninen sysselsättning en stund med att ta sig in till godsaken. Att plocka kvistar från fruktträd till exempel äpple eller päron och bjuda brukar också vara populärt. Eller lite blåbärsris, om det går att gräva fram under snön. När du tar saker utifrån och ger till din kanin är det viktigt att den är vaccinerad för att inte riskera att den blir sjuk.

Marsvin

Marsvin gillar att krypa in i saker, och att äta. Varför inte kombinera de två i en ätlig tunnel av hö? Det finns att köpa i välsorterade zooaffärer. Men en egen variant är en tom liten kartong, fylld med hö runt kanterna. Där kan marsvinen krypa in och gömma sig, och sitta och mumsa i lugn och ro. För att ytterligare förhöja upplevelsen kan man också gömma några små godsaker i form av grönsaksbitar i höet, som de får leta upp och mumsa i sig. Garanterat uppskattat!

I tillägg till ovanstående förslag kan vi tipsa om att alla våra husdjur brukar uppskatta  uppmärksamhet. Träna något nytt trick, gosa extra länge eller ta en lång promenad för de som gillar det. Nu under jul finns kanske tiden att umgås ännu mer än vanligt med ditt husdjur. Ha en riktigt skön jul – tillsammans!