Så här i sommartid är vi ofta lite mer aktiva utomhus, och det gäller även våra hundar som får hänga med. Vi kanske också är på resande fot, och befinner oss lite mer avsides där det är långt till närmaste veterinär.

Då kan det vara bra att ha fyllt på husapoteket innan, och se till att ha med sig rätt saker ut på segelturen eller i stugan på landet, så att det går att klara av lättare skador och åkommor på egen hand.

Men vad är då bra att ha med sig?

Grundläggande saker som borste och kam (beroende på pälstyp), klotång, tandborste och tandkräm bör höra till den självklara packningen. En fästingplockare av valfri sort kommer säkerligen till användning, och om man vill ha något fästingmedel till sin hund är det bra att skaffa i god tid. Packningen kan sedan kompletteras med bandagematerial av olika slag (gasbinda och självhäftande linda, kompresser och bomull), pincett och sax. Steril koksaltlösning för ögontvätt och sårtvätt är bra att ha, kanske smörjande ögondroppar för irriterade ögon. Klorhexidinlösning för att tvätta smutsiga sår eller fukteksem som kan uppträda när det är varmt. Engångshandskar kan vara trevligt om man ska göra något kladdigt. De här sakerna är ju sådant som kan användas även på människor, så det går bra att ha ett delvis kombinerat husapotek för alla familjens medlemmar. Några lite mer hundspecifika detaljer är krage i lämplig storlek, skor eller tasskydd, febertermometer (kanske man vill ha en egen för hunden…). En liten trimmer som kan användas för att klippa bort tovor, klippa rent runt småsår och kanske ta bort överflödig päls under tassarna är bra att ha. Annat som kan komma till användning är kosttillskott som är lugnande för magen i händelse av diarré eller kräkning (exempelvis Webiotic, Canicur pro eller Prokolin). En bra öronrengöring för irriterade öron (exempelvis Otodine, Otoclean eller Epiotic) kan också vara bra att ha tillgängligt.

Det är smart att i förväg kolla upp var närmaste veterinär finns och vilka öppettider de har, om ni ska befinna er på en annan plats än vanligt. Kanske även registrera er på någon veterinär-app som First vet eller Agria vårdguide, så att det finns möjlighet till en första bedömning och rådgivning där det enda som behövs är en hyfsad mobiluppkoppling.

Genom att planera och ligga steget före kan sommaren och semestern bli precis så härlig som vi har drömt om hela året!