Landsköldpaddor är generellt att betrakta som växtätare, med stort behov av en kost som är rik på fibrer och balanserad i kalkhalt.
Alltför proteinrik kost kan vara väldigt skadligt för dem.
Det är också extremt viktigt att de har tillgång till UV-ljus.
Att hålla sköldpaddor i fångenskap kräver mycket av ägaren i form av utrymme och engagemang. De bör ha stora ytor med varm och kall del, underlag som möjliggör grävbeteende (extra viktigt för vissa arter), gömmen att gå undan i, badmöjligheter, värmelampa, UV-lampor, helst utevistelse sommartid och mycket annat.

Här finns ännu mer information om skötsel av landsköldpaddor: Skötsel av landsköldpadda

Vikten av att läsa på ordentligt om vad ljust ditt djur behöver kan inte nog understrykas. Ett exempel från verkliga livet är den ryska stäppsköldpaddan Skalman. Han är ca 25 år gammal. Skalman fick dessvärre en tuff start i livet, då han hos sin förra ägare levde i en miljö som inte alls passar för sköldpaddor.
Han fick bo på golvet utan vare sig UV-ljus eller värmekälla, och matades med allt möjligt onyttigt som korv med mos, köttfärs och kattmat.

Det ledde till att hans skal blev kraftigt deformerat. Det är alldeles för litet i förhållande till hans kropp, och har fått alldeles tokig form med skalkanten uppåtvikt.

Skalman mår idag bra. Han är pigg och glad, men kommer alltid ha med sig sviterna av sin dåliga start i livet.
Även om Skalman nu bott hos sin nuvarande ägare i många år och utfodrats med lämplig mat och levt under lämpliga miljöförhållanden, så kommer hans skal för alltid att vara deformerat, och han behöver återkommande hjälp med att slipa sin näbb. Det är tur att han är lätthanterad och snäll hos oss på kliniken. En sann liten gentleman!