Hundens tassar utsätts för mycket slitage och det är lätt hänt att det blir ett litet sår eller en skadad klo. Ibland, vid lindriga skador, kan du behandla själv hemma. I andra fall kan en veterinär behöva undersöka och göra en inledande åtgärd. Men ofta behöver du även i dessa fall fortsätta vården hemma, och då ingår många gånger även att bandagera tassen.

Att lägga ett bra tassbandage kan vara en svår konst. Det får inte sitta för löst, så att det halkar av. Men inte heller för hårt, så att blodförsörjningen hindras och hunden irriteras av bandaget. Det ska vara väl vadderat mellan tårna för att undvika skavsår. Men det får inte vara för tätt, så att tassen blir för varm och sårläkningen försämras. Här ger vi konkreta tips och en tydlig steg-för-steg-bild för att hjälpa dig att få till det perfekta tassbandaget!

  1. Vid behov, gör rent skadan med steril koksaltlösning (följ eventuella ordinationer från veterinär). Torka försiktigt så att tassen blir helt torr (viktigt även mellan tår och under tassen).

  1. Lägg en steril kompress närmast skadan, så att bandaget inte fastnar i såret.

  1. Lägg bomullslinda (Softban) mellan alla tår för att undvika skavsår. Kom ihåg sporren!

  1. Linda tassen med bomullslinda, så att hela tassen upp över närmaste led blir väl vadderad.

  1. Täck bomullslindan och fäst den genom att linda ett lager Vetflex eller motsvarande linda (som fäster i sig själv) runt hela tassen. I överkant är det bra om bomullslindan sticker upp lite.

  1. Tejpa fast bomullslinda och Vetflex längst upp. Dra inte åt tejpen för hårt.

  1. Vid promenad ute ska bandaget skyddas från väta genom att ha på en vattentät sko eller plastpåse. Denna tas av igen direkt när ni kommer in, så att det inte blir för tätt och varmt för tassen.

  1. Byt bandaget dagligen eller enligt ordination från veterinär. Tänk på att det behöver bytas oftare om det blivit blött eller smutsigt, halkat ner eller hunden visar obehag från tassen.